دانلود تحقیق درمورد تعاريف فرار سرمايه
با دانلود تحقیق در مورد تعاريف فرار سرمايه در خدمت شما عزیزان هستیم.این تحقیق تعاريف فرار سرمايه را با فرمت word و قابل ویرایش و با قیمت بسیار مناسب برای شما قرار دادیم.جهت دانلود تحقیق تعاريف فرار سرمايه ادامه مطالب را بخوانید.
نام فایل:تحقیق در مورد تعاريف فرار سرمايه
فرمت فایل:word و قابل ویرایش
تعداد صفحات فایل:9 صفحه
قسمتی از فایل:
مقدمه
يكي از عوامل مهم رشد و توسعه اقتصادي كشورها، فراهم نمودن سرمايه كافي براي تأمين مالي سرمايهگذاري ميباشد. بدين جهت، كشورهاي در حال توسعه سعي نمودهاند كه به تراكم سرمايه از طريق منابع داخلي و يا تكميل سپس توسط سرمايه خارجي بپردازند.
در طول تاريخ، سرمايه خارجي نقش مهمي در فرآيند توسعه بسياري از كشورها داشته، ولي سياستهاي اقتصاد كلان جهاني و اقتصاد كلان داخلي در دهه اخير باعث شده است كه جريان انتقال منابع در جهان معكوس گردد و از كشورهاي توسعه نيافته به كشورهاي توسعه يافته جريان يابد.
جريان سرمايه خارج شده از كشورهاي توسعه يافته را سرمايهگذاري خارجي مينامند و به خروج سرمايه از كشورهاي توسعه نيافته فرار سرمايه اطلاق ميگردد.
تعاريف فرار سرمايه
از فرار سرمايه تعاريف متفاوت و گوناگوني شده است در زير به برخي از اين تعاريف اشاره ميكنيم:
الف) فرار سرمايه كليه جريانات خروج سرمايه خصوصي را شامل ميشود ولي خروج سرمايه، كليه جريانات خروج سرمايه خصوصي و دولتي را شامل ميشود، پس فرار سرمايه جزيي از جريان خروج سرمايه است.
ب) انتقال غيرقانوني سرمايه به خارج از مرزهاست و اين مفهوم با عبارت صادرات سرمايه متفاوت است. زيرا صادرات سرمايه با توجه به لحاظ مفاد قانوني كشور انجام ميشود، بنابراين صادرات سرمايه يك پديدة عادي اقتصادي ولي فرار سرمايه يك پديده غيرعادي ميباشد.
ج) در تعريف ديگر از سرمايه آمده است: فرار سرمايه شامل همه جريانات خروج سرمايه خصوصي از كشورهاي در حال توسعه ميباشد.
در اين تعريف سرمايهگذاري مستقيم خارجي و خريد اوراق بهادار نيز جزو فرار سرمايه است علت نيز اين است كه كشورهاي در حال توسعه معمولاً از نظر سرمايه فقير هستند و در فرآيند توسعه قرض گيرندگان خالص خواهند بود، لذا ميبايست در فرآيند توسعه پساندازهاي داخلي مكمل منابع خارجي باشند در حالي كه جريانات خروج سرمايه منابع قابل دسترس اين كشورها را كاهش ميدهند.
علل فرار سرمايه
الف) علل اقتصادي فرار سرمايه
علل اقتصادي فرار سرمايه متعدد و فراوان ميباشد، اما آنچه كه مهم است و يافتههاي مطالعاتي آنها را تأييد ميكند شامل تقويت نرخ ارز، كسريهاي مالي و ريسك و ... است در ادامه هر يك از اين عوامل شرح داده ميشود.
1ـ تقويت نرخ ارز (ارزش گذاري بيش از حد نرخ ارز)
يكي از علل اصلي فرار سرمايه كه اكثراً به آن اتفاق نظر دارند، احتمال تغيير (افزايش) در نرخ ارز است. با فرض ثابت بودن ساير عوامل، كاهش انتظاراتي در ارزش پول رايج داخلي (به هر دليلي كه باشد) سبب ميگردد، ساكنين داراييهاي داخلي خود را به داراييهاي خارجي تبديل نمايند.
اگر نرخ ارز واقعي جاري، كمتر از ميزان خود ارزش گذاري شده باشد، بنابراين انتظار ميرود در آينده نرخ ارز بيش از حد ارزشگذاري گردد، به عبارت ديگر، پول رايج داخلي در آينده كمتر از حد ارزش گذاري خواهد شد، در نتيجه كاهش رسمي در ارزش پول در آينده قابل پيشبيني خواهد بود. در چنين شرايطي ساكنين داخلي به وسيله تبديل ثروت داخلي خود به مطالبات خارجي، از ضرر بالقوه سرمايه اجتناب ميكنند. چون كاهش رسمي در ارزش پول منجر به كاهش ارزش پساندازهاي داخلي ميگردد، ثروت نيز به سمت داراييهاي خارجي مجدداً تخصيص مييابد و لذا پديدة فرار سرمايه و مطالعات صورت گرفته در مورد فرار سرمايه نشان ميدهند كه بيش از حد ارزش گذاري كردن نرخ ارز حقيقي، نقش مهمي را در فرار سرمايه از بدهكارترين كشورها ايفا مينمايد.
2- كسريهاي مالي
كسري وسيع مالي كه به وسيله انتشار پول تأمين مالي شده است فشارهاي تورمي را به وجود ميآورد. فشارهاي تورمي از ارزش داراييهاي داخلي ميكاهد و لذا گرايشي از سوي ساكنين جهت كاهش دادن موجوديهاي پولي داخلي شان به وجود ميآيد. اين گرايش به دليل اجتناب از فرسايش ارزش داراييها به خاطر تورم ميباشد. خريد داراييهاي خارجي يك راه حل براي اجتناب از اين فشارهاي تورمي، يا آنچه را كه اصطلاحاً ماليات تورمي مينامند، ميباشد.اگر درآمدهاي بهرهاي پساندازهاي داخلي كمتر از درآمدهاي بهرهاي ناشي از داراييهاي خارجي باشد فرار سرمايه تشويق شده و توسعه خواهد يافت.
حتي اگر كسري بودجه دولت از طريق فروش اوراق قرضه و يا استقراض خارجي تأمين مالي گردد، ممكن است ساكنين داخلي انتظار داشته باشند كه درآينده دولت بايد بدهي را به پول تبديل نمايد (به وسيله انتشار پول) و يا مالياتهاي اضافي را جهت پرداخت بدهي وضع نمايد. اين انتظارات همچنين ساكنين داخلي را به كاهش دادن بدهيهاي بالقوه مالياتي، به وسيله حركت و انتقال داراييها به خارج از كنترل دولتمردان داخلي، تشويق خواهد نمود و اصلاً بخشي از فرار سرمايهها با هدف اجتناب از مالياتها صورت ميپذيرد بنابراين هنگامي كه ساكنين داخلي انتظار افزايش در نرخهاي مالياتي را ميدهند يك حركت پيوسته جهت انتقال داراييها به خارج از كنترل دولتمردان داخلي (فرار سرمايه) وجود خواهد داشت.
3ـ ريسك
اختلاف ريسك سرمايهگذاري در كشورهاي در حال توسعه و كشورهاي صنعتي، يكي ديگر از عوامل فرار سرمايه ميباشد كه اين عامل به دليل ويژگيها و مشخصات خاص اين كشورها ميباشد. اكثر كشورهاي پيشرفته، نظامهاي سياسي و اقتصادي باثبات و با ترتيبات قانوني مدون و مشخص دارند. هم چنين براي رفع مشكلات و انجام معاملات و قراردادها از زيربناي ساختاري لازم برخوردارند، در حالي كه كشورهاي در حال توسعه از اين جنبهها محروم ميباشند. براي مثال، ساختار مناسب و ترتيبات قانوني جهت حمايت از مالكيت خصوصي وجود ندارد. دورههاي ثبات سياسي بسيار كوتاه است و به دليل انقلابها و كودتاهاي نظامي فراوان، قوانين به طور ناگهاني دستخوش تغييرات عظيم ميگردد، نظير حذف مالكيت خصوصي، دولتي نمودن بازرگاني خارجي و ايجاد كنترلهاي ارزي شديد، لذا با وجود اينكه ممكن است نرخهاي بازدهي سرمايهگذاري در اين كشورها بالاتر از كشورهاي صنعتي باشد ولي به دلايل فوق الذكر باز فرار سرمايه وجود خواهد داشت.
4ـ نرخ تورم
افزايش نرخ تورم به خصوص هنگامي كه بيشتر از تورم در سطح جهاني باشد، باعث كاهش ارزش داراييهاي داخلي ميگردد. بنابراين به دليل اجتناب از كاهش ارزش دارايي داخلي، افراد به خريد داراييهاي خارجي يا انتقال سرمايه داخلي به خارج اقدام مينمايند.
5ـ نرخ رشد اقتصادي
با در نظر گرفتن شرايط يكسان اقتصادي هر چه نرخ رشد اقتصادي كشوري در بلندمدت بالاتر باشد، معرف قدرت جذب سرمايه و امكان كسب سود حاصل از سرمايهگذاري و بهبود انتظارات آينده است، لذا سرمايه گذاران سرمايههاي خود را به آن كشور سوق خواهند داد. به همين علت، فرار سرمايه از سمت كشورهاي در حال توسعه به كشورهاي پيشرفته و توسعه يافته ميباشد.